Pinterest • ein Katalog unendlich vieler Ideen

Erkunde Werkliste, Max Pechstein und noch mehr!

Werner Gothein (1890-1968) was een Duitse beeldend kunstenaar . In 1912 had hij les aan het Kunst Instituut in Berlijn . Deze onderwijsinstelling was opgericht door Kirchner en Max Pechstein. Hij leerde de schilderkunst , beeldhouwkunst en houtsnede technieken . Rond 1920, wijdde hij zich aan het ontwerpen voor keramische gebruiksvoorwerpen.

Albert Rousseau (1908-1982 ) was een Canadeze schilder-kunstenaar. Rousseau was een kunstenaar die voortdurend experimenteert met verschillende texturen, materialen en technieken. Zijn talent voor het maken van het licht en kleuren worden erkend en gewaardeerd, door experts maar ook door het grote publiek. Hij produceerde schilderijen, aquarellen en terracotta.

Gabriele Munter (1877-1962) Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog moest ook Kandinsky vluchten, via omwegen keerde hij terug naar Rusland. Münter verbleef in Scandinavië en wachtte tot hij terug zou komen. In 1916 zouden ze elkaar voor het laatst zien, daarna verbrak Kandinsky alle contact. Jaren later hoorde zij dat hij in 1917 getrouwd was met de 16-jarige moeder van zijn enige zoon (die slechts 2 jaar heeft geleefd) maar een man dient zijn verantwoording te nemen’…

Christian Rohlfs (1849-1938) Als één van de belangrijkste schilders van het Duitse expressionisme ontwikkelde hij dit aan het begin van de 20e eeuw in een zelfstandige vorm, en werkte een tijd met Emil Nolde. De kleur is het belangrijkste middel van herkenning van zijn werken, vooral landschappen en bloemstillevens.

Ernst Ludwig Kirchner - Die drei alten Frauen, 1925-26, oil on canvas

Rufino Arellanes Tamayo (1899-1991) was een Mexicaans kunstschilder. Zijn werken zijn vooral geïnspireerd door het indiaanse Mexico en hij heeft zich altijd afgezet tegen de heersende 'revolutionaire' schilders in Mexico. Hoewel hij zich wel heeft laten inspireren door onder andere het kubisme, impressionisme en fauvisme heeft hij altijd geweigerd zichzelf tot een bepaalde stroming te rekenen.

William Johnson (1901-1970) was een Afro-Amerikaanse schilder. Later woonde en werkte in Frankrijk , waar hij werd blootgesteld aan het modernisme . Hij trouwde met de Deense textiel kunstenaar Holcha Krake , het echtpaar woonde enige tijd in Scandinavië . Daar werd hij beïnvloed door de sterke volkskunst traditie.

Albert Mueller (1884-1963) In stijl, kleurgebruik, de daaraan ten grondslag liggende kleuropvattingen en het gebruik van was/olieverf, zijn overeenkomsten te herkennen met schilderijen van kunstenaars als Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra. Over het algemeen neemt het werk van Müller en Scherer een positie in tussen het nerveuze expressionisme van Kirchner uit de periode 1911-1919 en het soms rauwe, maar levensblije expressionisme van De Ploeg.

Christian Rohlfs (1849-1938) was een Duitse schilder van het expressionisme. Zijn werk in deze periode toont de overgang van de kunstenaar naar de uitbeelding van impressie naar een expressief streven. Hoewel de grens hier nog vaag is, zou hij spoedig, beïnvloed door Nolde, een keuze maken. Vanaf 1910 richt hij zich op het expressionisme en ontstond een reeks in levendige kleuren uitgevoerde stadsgezichten, boerenhoeven en composities met bijbelse figuren.