Pinterest • ein Katalog unendlich vieler Ideen

Erkunde Daher, Google Trends und noch mehr!

Google Trends, de dienst van Google die laat zien wat de meest voorkomende zoekopdrachten zijn, heeft er vanaf vandaag een nieuwe functie bij. Hot Searches laat zien welke onderwerpen in Nederland een piek doormaken. Hot Searches is al langer internationaal beschikbaar, maar veel zoekopdrachten hebben volgens Google een regionaal karakter. De afgelopen dagen waren KNMI, Verliefd op Ibiza en Feyenoord bijvoorbeeld populaire zoekopdrachten.

Hoe hoog ligt de lat van het publiek debat? - wat is 'publiek'? wat is een 'goed debat'? en wat is een 'goed publiek debat'? de subjectiviteit van deze begrippen en de eeuwige dissensus die de democratie tot een welbeschouwde democratie maakt.

Interview in het Duits met Klaus Tochtermann, directeur van de Deutsche Zentralbibliothek voor economie (Kiel/Hamburg), over de wetenschappelijke bibliotheek van de toekomst

Wob-verzoek MH17: NOS, RTL en Volkskrant eisten gisteren voor de rechter inzage in gecensureerde papieren. De minister noemt zo zijn redenen om deze inzage te weigeren maar heeft de documenten anderzijds wèl verstrekt aan het Wetenschappeiljk Onderzoek- en Documentatiecetrum (WODC) dat een 'zelfstandig' onderdeel van het ministerie is. Gaan de media hier te ver? Of heeft de minister hier een punt? De uitspraak volgt over zes weken.

Stuk op nos.nl over de Griekse publieke omroep ERT. Die is sinds een tijdje weer in de lucht na te zijn gesloten door de vorige regering. ERT worstelt met haar onafhankelijkheid van regeringspartij Syriza, terwijl de Griekse commerciële zenders op de hand lijken te zijn van de oppositie.

Hoe structureer en ontwerp je een goede nieuwswebsite? Een stuk van The Guardian over de herinrichting van de eigen site.

von The Economist

Wanted: a tinkerer’s charter

In de VS kon je tot voor kort een boete van $500.000 of vijf jaar gevangenisstraf krijgen wanneer je je mobiele telefoon simlockvrij maakte. Een nieuwe uitzondering op de Amerikaanse auteurswet heeft dat mogelijk gemaakt. Maar het is voorstelbaar dat de Library of Congress, die het auteursrecht voor de Amerikaanse overheid interpreteert, deze uitzondering in 2015 weer terugdraait. Dit artikel draait om de vraag waarom auteursrecht überhaupt over hardware gaat.

von the Guardian

Ireland's media silenced over MP's speech about Denis O'Brien

De Ierse mediatycoon Denis O'Brien heeft naar verluidt tegen zeer gunstige rente geld geleend van de Ierse staatsbank, wat je als indirecte subsidie kunt opvatten. Met een rechterlijk bevel tegen de Ierse publieke omroep probeert hij nu verspreiding van dit nieuws, nota bene door een parlementslid in het parlement bekend gemaakt (zie deze YouTube-clip, waarin de term 'public interest' meermaals valt: https://www.youtube.com/watch?v=cT3KLVWc5tk). Dit mogen de Ieren dus voorlopig niet weten...

von Financial Times

A new chapter for libraries

Vandaag opent de nieuwe bibliotheek van Birmingham, een creatie van het Nederlandse Mecanoo, haar deuren. Qua vloeroppervlak is het de grootste in Europa. Kosten: £188 miljoen. Aardig stuk in de Financial Times over de vraag wat de rol van de bibliotheek in de stedelijke omgeving anno 2013 is of zou moeten zijn. Sluit mooi aan bij het college van gisteren (Verlichting!).

De Koninklijke Bibliotheek heeft met geld uit de aardgasbaten een mooie database van gedigitaliseerde kranten kunnen opbouwen. Ik was benieuwd of je daarmee de veranderende naamgeving van de openbare bibliotheek door de jaren heen in beeld kon brengen. De geschiedenis van dit instituut komt mooi uit de krantenpagina's naar voren.