Grenspaal 170. Staat vlakbij Ter Apel, op de grens tussen Nederland en Duitsland. De grenspaal is van Bentheimer zandsteen en rond 1784 hier geplaatst. Aan de Nederlandse zijde heeft de paal de inscriptie RBF (Respublica Belgica Foederata (Republiek der Verenigde Nederlanden, de N voor Nederland is later bijgeplaatst) en aan de duitse kant de letters EPM (Episcopatus Monasterienis, bisdom Münster). De paal is er één in een serie van oorspronkelijk 13.
Waterput weer terug in straatbeeld. Ze verdwenen vaak in vitrines, maar nu is een archeologische vondst ook terug te vinden in het straatbeeld. Bij graafwerkzaamheden op de hoek van de Ganzenmarkt en het St. Plechelmusplein stuitten werklieden in juli op een oude waterput, gemaakt van Bentheimer zandsteen. De putringen zijn schoongemaakt en de put heeft een nieuwe plek gekregen op het St. Plechelmusplein voor het voormalig UWV WERKbedrijf.
Kerk van Sleen. In de ruimte voor de kansel staat de romaanse doopvont van Bentheimer zandsteen. Ze dateert uit de eerste helft van de 13e eeuw. Deze vont deed lange tijd dienst als bloembak in de pastorietuin. In 1888 werd ze tegen vergoeding van de transportkosten voor een bedrag van acht gulden ter beschikking gesteld aan het Drents Museum te Assen
We think you’ll love these